zázračný zázvor
Z historie:
Pochází z jiho východní Asie.V Číně a Indii se používá již několik tisíciletí a cestu do Evropy podnikl díky Řekům při tažení Alexandra Velikého.Ovšem používat se začal až ve středověku.Tehdy se v kuchyni uplatnil mnohem více než dnes.Větší oblibu si zázvor získal v Anglii a od 16.století i v Americe, kam zázvorové oddenky dovezli Španělé a začali zázvor pěstovat v Mexiku a Brazílii.Pro Angličany je zázvor jedním z hlavních koření k přípravě masa, pečiva a kořeněných směsí.Snad nejvíce se zázvoru spotřebuje k výrobě zázvorového piva a limonády.
Jak nám pomáhá:
Oddenek obashuje až 3 % silice, složené mimo jiné ze zingiberenu, bisabolenu a arcurcumenu.Za palčivou chuť zázvoru může vysoký obsah terpenů.Najdeme zde i alkaloid capsaicin.
Indická medicína využívá léčivé účinky zázvoru již po celá tisíciletí.Účinné látky obsažené v oddencích optimálním způsobem ovlivňují procesy trávení.Urychlují metabolismus, příznivě působí hlavně na digestivní funkce žaludku.Zmírňují i odstraňují potíže, jako je pocit plnosti a těžkosti po požití potravy, časté říhání, pálení žáhy, nadýmání a nucení na zvracení.Zázvor je velmi vhodný při žaludečních nevolnostech všeho druhu.
Osvědčil se také při tzv.kinetózách ( nevolnostech spojených s cestováním ), zázvorový prášek je dokonce obsažen v některých lécích na tyto nevolnosti.Pomáhá i při těhotenských nevolnostech, lékárnách můžete sehnat zázvorová lízátka pro těhotné.
Nezanedbatelné jsou také kardiotonické a stimulační účinky.Éterické oleje povzbuzují krevní oběh a naše tělo „prohřívají" a otimalizují hladinu cholesterolu v krvi.Užíváním zázvoru také přispějeme ke snazšímu vyplavování jedovatých látek z těla a čištění organismu.Vykazuje výrazné protizánětlivé a částečně i antimykotické účinky.Pomoci tak může při angínách, kašli, zánětu slinivky a střevních infekcích.
Zázvorový čaj
2 vrchovaté čajové lžičky nastrouhaného nebo nakrájeného zázvoru zalijte 1 litrem vroucí vody a nechte 10 minut louhovat.Oslaďte medem a pozvolna popíjejte.
Zázvorový olej
Plátky oloupaného zázvoru vložíme do lahvičky, zalijeme rostlinným olejem a necháme louhovat.Již po třech dnech je olej použitelný a hodí se k přípravě dresinků či jako dochucovadlo do zeleninových a masových salátů.
****
ZIMOMŘIVOST
Stala se již takovou samozřejmostí a každodenní součástí života mnohých z nás, že se jí už ani nezabýváme. Často nepomáhá ani to nejteplejší oblečení, ponožky a rukavice ...
Nejvíce se projevuje na periferních částech končetin, nezřídka ji doprovází celkový pocit chladu. Pokud je léčená, tak prostředky, které rozšiřují cévy a zlepšují prokrvení (např.gingko biloba…).Je to ale opravdu léčba příčiny ?! Nejčastěji jí trpí ženy. Proč je tomu tak ???
Tradiční čínská medicína (TČM), jednou z léčebných zásad které, je hledání a léčba kořene /příčiny/ nemoci považuje za příčinu zimomřivosti oslabení „JANGOVÉ čchi“ – vnitřní zahřívající energie, tepla. Její oslabení může mít na „svědomí“ nejen určitá predispozice - ženy jsou považované TČM za více „jinové“ a mají větší tendenci k chladu, vlhku(časté výtoky aj.), než muži, kteří jako více „jangoví“ mají větší sklon k horku a pocení. Neméně důležitá a tuto „tepelnou závislost na pohlaví“ umocňující příčina bývá preference jistého typu výživy u žen a mužů. Ženy ve snaze udržet si štíhlou postavu, nebo zhubnout nadbytečná kila propadají často jednostranným typům diet, nebo se snaží dodržovat zásady racionální výživy. Jejich jídelníček je složen z ovoce, zeleniny, mléčných výrobků, tmavého pečiva doplněným kouskem dietně připraveného libového masa. Tyto druhy potravin (až na výjimky – maso, některé druhy zeleniny) patří podle čínské dietologie mezi osvěžující až ochlazující. Jejich nadměrné preferování /hlavně u žen/ vede k postupnému rozvoji VNITŘNÍHO CHLADU a VLHKOSTI. Výsledkem je nejen zimomřivost, opakované výtoky, ale také na první pohled nesouvisející potíže jako opožďování až vynechání menstruace, neplodnost. Proto je tento typ racionálního stravování potřeba, zejména v zimním období, kdy je venku chladnější počasí, doplňovat „jangovými“ potravinami, které by měly mít v tomto období převahu, např. ořechy, luštěniny, pohanka, atd.
Dlouhodobá konzumace „ochlazujících“ potravin vede také k oslabení orgánu slinivky /která nesnáší vlhkost a chlad/ a vzniku potíží jako nadýmání, poruchy trávení až nechutenství, řídká stolice, únava, poruchy imunity a menstruace, tvorba modřin, rychlé přibývání na váze aj.
Další orgány související s dostatečnou tvorbou a distribucí tepla v organizmu jsou podle TČM kromě slinivky také ledviny, srdce a játra. Oslabení jejich „jangového“ aspektu životním stylem, nevhodným jídelníčkem, chronickými nebo nevhodně léčenými nemocemi, přepracovaností a nedostatečným odpočinkem, významně přispívá k rozvoji a prohlubování zimomřivosti.
Snad nejčastěji jsou ze zmiňovaných orgánů za zimomřivost odpovědné ledviny. Při syndromu „prázdnoty jangu“ ledvin a oslabení tzv. „ohně života“ /kromě vrozené nedostatečnosti, vysokého věku a vyčerpávající nemoci, je její příčinou také nadměrná sexuální aktivita/ jsou to chronické bolesti v bedrech a kolenou, chlad v končetinách, impotence, neplodnost u žen, psychická únava, svítivě bílý obličej.
A jaké jsou možnosti léčby zimomřivosti? Pro celkový úspěch je nezbytná úprava jídelníčku ve smyslu zvýšení konzumace „teplých a zahřívajících“ typů potravin (pohanka, jáhly, ořechy, luštěniny, krátce tepelně upravená zelenina/na páře nebo krátce osmažená/, užívaní koření /zázvor, kari, kurkuma, česnek, cibule, křen…/, vyvarování se studených nápojů, nadměrného pití zeleného a ovocného čaje. Další možností léčby v TČM je kromě užívání „jang doplňujících“ a zahřívajících bylinných směsí také několik tisíc let stará léčebná metoda zvaná moxibusce. Jedná se o nahřívání vybraných akupunkturních bodů (vesměs jsou to tělesné „jang“ doplňující body) pomocí moxovací tyčinky (slisovaných sušených listů pelyňku).
A protože všechno souvisí se vším, s odstraněním zimomřivosti často mizí i další zdravotní potíže, které s tím na první pohled neměly žádnou spojitost. Chce to jen určitou chuť ke změně zažitých stereotypů a vůli v těchto změnách vytrvat.
****
I KOŘENÍ LÉČÍ
Například vanilka obsahuje účinné látky, které podporují tvorbu žluči a trávení, posiluje také obranyschopnost organismu zejména proti plísňovým infekcím. Při špatném trávení vypijeme sklenici vody s deseti kapkami vanilkové tinktury. Tinktura se připraví ze dvou lžiček čerstvě umleté vanilky, kterou zalijeme 100 ml alkoholu a 10 dní necháme odstát, pravidelně protřepeme. Pak scedíme přes plátno.
Anýz uvolňuje křeče, potlačuje záněty a pomáhá při kašli. Užívá se jako čaj, při infekcích trávicího traktu a nadýmání pijeme mléko selžičkou mletého anýzu a lžící medu. Na nachlazení jsou inhalace - do horké vody přidáme několik kapek éterického anýzového oleje.
Hřebíček tlumí bolesti a dezinfikuje: při bolestech zubů a infekcích v ústní dutině několikrát denně pomalu rozžvýkáme jeden či dva hřebíčky. zároveň tím osvěžíme dech. jinou možností je kloktání vody s pár kapkami hřebíčkové tinktury.
Při pálení žáhy, cestovní nevolnosti a nadýmání přináší úlevu žvýkání zázvoru. Pravidelná konzumace je prevencí bolestí v krku. Čaj z voňavé skořice - jedna lžička na šálek - mírní menstruační bolesti.Zažívací obtíže, pocity plnosti a nechutenství může upravit koriandrové víno, které se pije vždy k jídlu. Jinou možností je sklenice horkého mléka se špetkou mletého kardamonu.
Komentáře
Přehled komentářů
Souhlasím, zázvor a nejen on je zázračný. Někdo hledá alternativu v přírodě, jiný v lékárně. Střední cestu nabízí curenzym, čistě rostlinný enzymoterapeutický prostředek. Nezpůsobuje závislost a může se kombinovat se zázvorem a vitamíny.
vitaminy a nejen ty
(valerie, 24. 8. 2010 7:35)